Bostonski terijer

Poreklo

Bostonski terijer je dobijen ukrštanjem buldoga i terijera. Poreklom je iz Velike Britanije odakle prelazi u SAD, gde je praktično 1893. registrovan prvi primerak ove rase sa željenim uvrnutim repom uzgojen u Bostonu, po kome je i dobio ime. Ova pasmina nastala je ukrštanjem engleskog buldoga, bulterijera, boksera i belog terijera, pa iako je veoma inteligentan i poznat i kao pouzdan pas čuvar, ali može pokazati i izvesnu dozu tvrdoglavosti.

Narav

Vrlo je živahan i inteligentan pas, odlučan ali i vrlo svojeglav. Veoma je privržen ljudima i uživa da je u njihovom društvu. Mnogi će se složiti da je idealan izbor za kućnog ljubimca i za stan, ali ga treba redovno istrčavati i igrati se sa njim, jer je ovo ipak veoma živahna rasa. Poznati su i po tome da izuzetno vole decu. Imaju dlaku koja je laka za održavanje.

Građa

Po veličini mali ali veoma jak pas. U odnosu na težinu može se svrstati u tri grupe: laki do cca. 7kg, srednji do cca. 9kg i teži, 9-12kg. Dlaka mu je kratka i glatka a priznata boja je crna sa belim oznakama.

 

Tagovi: ,
 
 

Napišite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *

*
*

Ostali Komentari