Nimfa

Može narasti 30-35cm i podseća na Kakadua ali ima duži rep. Iako se danas može naći u raznim bojama, najčešće su Nimfe žutog vrata i glave i sivog tela, sa narandžastim oznakama u predelu ušiju i braon očima. Kod ženke su boja na glavi znatno izraženije a telo je nešto tamnije sive boje.

Prirodna staništa

Nimfe su poreklom iz Australije i to iz predela koji nisu tako blizu obale. Uglavnom nastanjuju savane, livade i prostor bez mnogo drveća, u blizini slatke vode. Obično žive u paru a počesto jata Nimfi nanose ozbiljne štete usevima, posebno suncokretu.

Ishrana

Semenke, i to mešavina hrane za papagaje i kanarince, dosta suncokretevog semenja. Takođe je dobro davati im šargarepu, jabuke i zeleno povrće.

Uzgajanje u kavezu

Nimfa je miroljubiva, zahvalna i prilično tiha ptica. Može se naučiti “govoru” i pokretima, a mužjak ima i prijatan cvrkut. Nimfa živi između 10 i čak 25 godina. Potreban im je veći kavez (barem 2m dužine) a gnezdo unutar njega bi trebalo da je barem 35x25x45cm, sa prečnikom ulaza od najmanje 6cm, tako da glava može da se pomoli, jer ženke vole da izviruju iz gnezda. Obično polaže 4-8 jaja, inkubacija traje 18 do 21 dan (na jajima leži ženka noću a mužjak danju). Mladi dobijaju perje u roku od 30 do 35 dana, a dobar deo tog vremena ih roditelji hrane.

Savetujemo da ukoliko želite par Nimfi, prvo uzmite jednog koji će se navići na Vas a tek posle izvesnog vremena, kada dođe vreme za parenje, uzmite i drugog, kako bi se lakše navikao na kućno okruženje i pristao na parenje. Potrebno je da im obezbedite svakodnevno letenje van kaveza.

 
 
Prijavite se da pratite komentare preko RSS

Jedan komentar

  1. POSTO KUPUJEM NIMFU VOLELA BIH DA MI KAZETE DA LI NIMFA TREBA BITI U ZATVORENOM PROSTORU ILI NA ONVORENOM NA PRIMER BALKON?

Napišite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *

*
*

Ostali Komentari